14 vinkkiä hermoston rauhoittamiseen

03.11.2023

Stressireaktio "taistele-tai -pakene -tila" on  pohjimmiltaan positiivinen asia, sillä se saa ihmisen toimimaan, sen tehtävä on pitää meidät hengissä.  Normaalissa hermoston toiminnassa sympaattinen (aktivoiva) ja parasympaattinen (rauhoittava, palauttava) hermosto toimivat tasapainoisesti. Kuitenkin nykymaailman tehokkuus- ja suorituskulttuuri, stressaava maailmantilanne, uhkaavt tulevaisuudennäkymät, negatiivinen uutistulva, jatkuvat ärsykkeet ja omat opitut ja perityt taipumukset altistavat meitä jokaista enemmän tai vähemmän siihen, että joskus sympaattisen hermoston (eli toimintaa luovan) toiminta jää vähän liikaakin päälle ja koko keho menee ylivirittyneeseen tilaan. Tällöin muisti alkaa takkuilemaan, harmittaa, kiukuttaa, hermostuttaa, tulee uniongelmia, suoliston toimintakin takkuilee, on keskittymisvaikeuksia ja lihasjännityksiä. Ja paljon muuta. On tärkeää tunnistaa, milloin keho alkaa olla hieman ylivirittyneessä tilassa, sillä pitkittynyt stressitila voi aiheuttaa paljon negatiivisia asioita terveyteen, jaksamiseen ja elämänlaatuun. Kun tunnistat kehossa alkavia ylivirittyneisyyden merkkejä, on paljon tehtävissä itsekin.

Hermosto on myös sellainen mystinen asia, jonka kautta olemme vuorovaikutuksissa ympärilläolevien ihmisten kanssa. Erityisesti jos olet vanhempi tai odottaja, on tärkeää purkaa omaa ylivirittyneisyyttään ja tätä kautta auttaa myös omia lapsiaan purkamaan jännitystä, kokemaan turvaa "kaikki on hyvin, voin rentoutua" ja rauhoittumaan.

Keinoja hermoston rauhoittamiseksi eli parasympaattisen hermoston aktivointiin:

1. Pysähdy. Hengitä syvään sisään ja hitaasti ulos suusta kapean huuliraon kautta. Toista 10x. Hengityksen voima on ehkä kaikille tuttu juttu, mutta sitä ei silti ole sen vuoksi syytä vähätellä sillä se todella toimii. Voit myös tutustua muihin hengitysharjoituksiin mitä löytää esimerkiksi youtubesta. Jokaisessa hengenvedossasi on suuri voima.

2. Jos pystyt lähtemään ulos luontoon, mene. Ei tarvitse urheilla tai suorittaa mitään lenkkiä, riittää että saat itsesi luontoon. Seuraa luonnon tapahtumia ja vuodenaikojen etenemistä. Tarkkaile lähiympäristösi eläinten puuhia. Hoivaa lemmikkieläimiä jos ympäriltäsi löytyy sellaisia.

3. Silittele, halaa, hiero itseäsi. Kasvoja, käsiä, korvia ja jalkoja. Tee kasvohoito, esimerkiksi gua sha:lla tai ihan vain käsin hieroen pienen öljytilkan avulla. Voit tehdä myös jalkakylvyn: lämmintä vettä ja suolaa muutama dl.

4. Pyörittele ja ravistele kehoasi lempeästi. Venyttele. Laita musiikkia soimaan ja tanssi. Katso ja tee jokin kahollinen rauhoittava joogaharjoitus esimerkiksi youtubesta.

5. Kuuntele jotain rauhoittavaa mikä sinua kutsuu. Se voi olla musiikkia, ohjattu meditaatio tai rentoutusharjoitus.

6. Kirjoita päiväkirjaan.

7. Keitä kuppi lämmintä teetä ja juo se rauhassa. Nauti joka kulauksesta ja tunne kuinka lämpö leviää teen mukana koko kehoosi.

8. Piirrä, maalaa, muovaile savesta tai muovailuvahasta, neulo, ompele - tee jotain luovaa mistä nautit.

9. Luo ympäristöstäsi rauhoittava. Ei tarvitse suursiivota koko taloa, mutta raivaa itsellesi edes jokin nurkka, missä on kaunista ja viihtyisää. Sytyttele kynttilät ja laita kaunista musiikkia soimaan. Etsi hyvä kirja tai lehti ja selaile sitä puhelimen sijaan.

10. Hakeudu turvallisten ihmisten seuraan. Turvallinen kosketus, halaus ja rauhoittavat sanat ovat todella syvältä saakka hoivaavia.

11. Laula, hyräile.

12. Pyri elämään "samaan tahtiin" luonnon kanssa. Luontokin lepää enemmän talvisin - mikset sinäkin voisi? Pyri talvisin etenkin ulkoilemaan päivänvalon aikaan ja rauhoittua hyvissäajoin illalla.

13. Vähennä virikkeitä. Jos tuntuu että on liikaa menoa ja ohjelmaa - mieti mistä voisi karsia. Voitko jäädä joku viikko pois harrastuksesta ottaaksesi hieman enemmän aikaa itsellesi? Millaista olisi sinun näköinen yksinkertaisempi arki? Entä oletko katsonut paljonko tulee vietettyä aikaa ruudulla? Olisiko siitä mahdollista karsia? Mitä jos asettaisit itsellesi aikarajan sovelluksiin, joita käytät eniten?

14. Tunne läpi kaikki tunteet, mitä hiljaisuudesta nousee pintaan. Sen jälkeen tunne kiitollisuus sydämessäsi. Kiitä kaikesta hyvästä, mitä olet elämässäsi kokenut ja mitä siinä nyt on. Tarkoitus ei ole tukahduttaa hankalia tunteita "positiivisuuden" taakse eikä tarkoitus ole pakottautua olemaan kiitollinen asioista joihin oikeasti haluaisit muutosta. Tarkoitus on nähdä kuitenkin että elämässä voi olla päälekäin monenlasita ja että vaikeiden asioidenkin keskellä voi aina nähdä elämän kauneuden.



Hannamaija Autio / 0443140193 / hannamaija.autio@gmail.com
Kaikki oikeudet pidätetään 2018
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita